Metodický pokyn Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy navržený Ministerstvem zdravotnictví
Cílem následujícího doporučení je odlehčení jídelníčků školních jídelen, mírně snížit množství nabízených masitých pokrmů, zařazovat více zeleniny a upravit kombinace pokrmů tak, aby byly živiny co nejlépe a nejefektivněji kombinovány a přinesly strávníkům co největší užitek.
Doporučení jsou sestavena na základě nutričního složení, jsou plně v souladu s legislativou reprezentovanou spotřebním košem (tuto zákonnou normu musí školní jídelny dodržovat, společně s finančním limitem).
Polévky
- Zeleninová - 12x za měsíc
- Luštěninová - 3x za měsíc
- Drožďová - 1x za měsíc
- Vývary - umírněně
- Jáhly, pohanka, vločky, kuskus, obilné vločky, bulgur, krupky apod. - často
Hlavní jídla
- Ryby - 2x za měsíc
- Drůbeží maso - 3x za měsíc
- Vepřové maso - 4x za měsíc
- Hovězí maso, králík - 5x za měsíc
- Bezmasá, zeleninová - 4x za měsíc
- Sladký pokrm - 2x za měsíc
- Čerstvá zelenina - 8x za měsíc
Přílohy
- Brambory - 5x za měsíc
- Bramborová kaše - 2x za měsíc
- Těstoviny - 3x za měsíc
- Rýže - 4x za měsíc
- Houskové knedlíky - 2x za měsíc
- Bramborové knedlíky - 1x za měsíc
- Luštěniny - 1 až 2x za měsíc